Kristalliakkujen (CFNJ) lataus ja varastointi ohje

Kristalliakku Oy

Kristalliakun käyttöönotto lataus.

Akku tulee ladata täyteen ennen käyttöönottoa. Yli vuoden varastoituna tai lataamatta ollut akku pitää ladata täyteen, purkaa lähes tyhjäksi n.80 %:n ja ladata toisen kerran täyteen. Akun päällä on valmistuspäivänmäärä, se kertoo koska akku on viimeksi ladattu. Kristalliakun akun elektrolyytistä osa painuu horrokseen, kun sitä ei käytetä. Horroksesta se saadaan palautettua toimintakuntoon, kun akku ladataan, puretaan ja ladataan. Huom! Tämä akku ei mene toimintakyvyttömäksi pidemmästäkään varastoinnista, vaan se vaatii herättelyä että, että koko kapasiteetti saadaan käyttöön)


Lataaminen.  

Suosittelemme käyttämään sopivaa KRISTALLIAKKU LATURIA. Laturin suositus koko on 30% akun nimelliskapasiteetista, eli:

55Ah akulle 20A laturi,

70Ah akulle 20A laturi,

100Ah akulle 20A laturi ja

200Ah akulle 50A laturi.


Mikäli et käytä kristalliakku laturia saattaa akku kärsiä mm. seuraavista asioista: 
-ylilatauksesta, mikä johtaa akun pullistumiseen (tämä aiheuttaa pysyvät vauriot).
-alilatauksessa akun kapasiteetti vähenee hiljalleen, koska osa akusta jää horrostilaan (voidaan palauttaa suorittamalla kristalliakun käyttöönottolataus).


Lataus 0 voltista. 

Kristalliakku ei sulfatoidu eikä mene rikki, vaikka sen purkaa täysin tyhjäksi, lähes 0 volttiin saakka. Sen saa toimintakuntoon yksinkertaisesti lataamalla. Alhaisesta jännitteestä lataaminen voi aiheuttaa ongelmia. Äly- tai automaattilaturi saattaa luulla akun olevan rikki tai toimivan 6 voltin jännitteellä. Ellei laturi lähde lataamaan tyhää akkua, silloin avuksi voi ottaa joko perinteisen 12 voltin tasavirtalaturin tai toisen 12 voltin jännitteellä olevan täyden akun. Laita se muutamaksi sekunniksi älylaturin lisäksi, jotta älylaturi tunnistaa ladattavan akun toimintakuntoiseksi 12 voltin akuksi ja lähtee lataamaan sitä normaalisti. Mikäli laturi pysähtyy kesken latauksen, ota laturin pistoke seinästä ja laita se takaisin, jotta lataus lähtee uudelleen alusta. Huom. Tyhjäksi päästetty akku vaatii pidemmän latausajan.


Kristalliakun varastointi.

Suosittelemme varastoimaan akkua esim. kylmässä ulkovarastossa, tai vastaavassa paikassa missä lämpötila on mahdollisimman alhainen. Mitä lähempänä nollaa astetta akku pidetään, sitä pidempi akun elinkaari on.


Lataus, varastointi ja käyttöohjeet ovat saatavilla Kristalliakku Oy:n internet sivuilta: www.kristalliakku.fi

Kristalliakku Oy © 2017